Nieuwsbrief juni 2016

Nieuwsbrief juni 2016

Kijkje in de keuken van de pedagogiek van De Notedop

Bij Kinderopvang De Notedop geven we de kinderen van jongs af aan al veel “ informatie en uitleg”. We vegen bijvoorbeeld nooit een neus af voordat we dit vooraf aankondigen. Hierdoor worden kinderen niet “overvallen” door de zakdoek en weten ze wat er gaat gebeuren. Ook op de babygroep benoemen de medewerkers de handelingen die ze doen. Ondanks dat daar de meeste kinderen nog niet kunnen praten is dit erg fijn voor ze!

Actief luisteren vinden wij ook heel belangrijk voor de kinderen. De pedagogisch medewerker begrijp niet altijd direct wat het kind wil. Als je actief luistert en kijkt kun je erachter komen waar het probleem ligt. Je probeert vervolgens te verwoorden wat de behoefte, het probleem of het gevoel van het kind is.

Hierdoor erken je de behoefte van het kind en zijn recht om de andere kant te zien. Als kinderen zien dat je rekening met ze houdt, voelen ze zich serieus genomen en zijn ze eerder genegen naar je te luisteren.

 

Fruitdrankjes

Op de NSO schenken we regelmatig zelfgemaakte fruitdrankjes op basis van

water en vers fruit in plaats van sap. Zie hieronder een van de recepten:

 

  • Een kan water
  • 4 uitgeperste sinaasappels
  • 1 uitgeperste citroen
  • 4 aardbeien
  • ijsklontjes
  • eventueel een munt blaadje
  • 1 sinaasappel en 1 citroen in stukjes snijden en toevoegen aan het water

Week van de opvoeding

Dat opvoeden geen kleinigheidje is weten wij bij De Notedop al jaren uit ervaring.

Daarom willen wij de week van de opvoeding, die plaats vind van 3 t/m 9 oktober, niet zomaar aan ons voorbij laten gaan. Op dinsdag 4 oktober organiseren wij een lezing , gepresenteerd door Irene Wing Easton, auteur van het boek: Moe is Moe, maar voldaan.

U kunt rekenen op een leuke avond, waarin serieuze, maar ook hilarische onderwerpen van het moederschap aan bod komen. U bent allen van harte uitgenodigd en ja, ook vaders zijn van harte welkom! Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om een vriend(in), buurvrouw of andere geïnteresseerde uit te nodigen voor deze avond. Mocht u deel willen nemen aan de avond, mail dan even naar info@denotedop.nl en geef aan met hoeveel personen u aanwezig zult zijn.

Bekijk hier de boektrailer: https://www.youtube.com/watch?v=GPaCDyKo1s4

Ruil- / extradagen

Met ingang van 17 mei jl. zijn wij het aanvragen van extra-/ruildagen via de administratie gaan organiseren. Inmiddels merken wij dat ouders dit ook netjes doen en ontvangen wij dagelijks vele verzoeken via mail of per telefoon. Helaas merken wij dat er soms belangrijke informatie ontbreekt, die van ons van belang is voor het behandelen van de aanvraag. Denk hierbij aan de groep van uw kind, de school en/ of achternaam van uw kind. Hierdoor kan de behandeling van de aanvraag de nodige vertraging oplopen. Om dit beter te organiseren zal er in de loop van volgende week een formulier op de website geplaatst worden. Dit formulier kunt u stap voor stap invullen en vervolgens naar ons verzenden. Zo beschikken wij direct over de juiste informatie en kunnen wij u sneller voorzien van een antwoord.Zodra het formulier online staat zullen wij u via de mail een link doen toekomen. Aan u het verzoek vanaf dat moment aanvragen van extra-/ruildagen alleen via het formulier in te dienen.

Verzoek aan ouders

De laatste maanden heeft er een flinke verbouwing plaatsgevonden in De Okkernoot. Met ingang van 1 juni is De Okkernoot verhuurd als kantoorruimte aan diverse bedrijven. Wij willen u daarom vragen, om geen gebruik meer te maken van de ingang bij De Okkernoot, maar om via de ingang bij De Beukenoot het terrein op te komen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

ModderDag

Het lijkt ons heel leuk als we dit jaar met de kinderen meedoen op woensdag 29 juni met” Modderdag”. Modderdag is spelen met de elementen: water en zand, maar Modderdag is ook contact met de natuur.

Tijdens Modderdag ontdekken kinderen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de verbinding met de aarde voor hen betekent. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur.

Modderdag 2016 wordt georganiseerd door: IVN – Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid

Wilt u meer informatie over Modderdag zie; www.modderdag.nl

Oudercommissie vergaderdata:

7 juni 2016                         (Thema voeding) 7 september 2016              (Thema pedagogiek) 8 november 2016               (Thema  financiën)

Lijkt het u een leuk om mee te denken over De Notedop en eens in de twee maanden te vergaderen?

Stuur dan een mail naar oudercommissie@denotedop.nl

 

Controle Teken

De kinderen spelen bij De Notedop dagelijks buiten, graag willen u erop attent maken dat het belangrijk is om uw kind(eren) regelmatig te controleren op teken.

Waar komen teken voor?

Teken komen in het hele land voor, in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de huid van mensen. Van een tekenbeet kunt u ziek worden. In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen.

Controleer het lichaam van uw kind regelmatig en uw kleding op tekenbeten als uw kind in het groen is geweest. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Heeft uw kind een tekenbeet? Haal de teek snel weg. Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

U hoeft niet altijd naar de huisarts na een tekenbeet. Heeft de teek al langer dan 24 uur op uw huid gezeten? Overleg met de huisarts of behandeling gewenst is. Heeft u de teek binnen 24 uur weggehaald? Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Krijgt uw kind klachten? Ga naar de huisarts en meld dat uw kind door een teek gebeten is.

Het RIVM heeft de app ‘Tekenbeet’ gemaakt. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) en in Itunes voor Iphone). Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen.

Loop door Houten

Voorafgaand aan de loop hebben meerdere kinderen hardlooptrainingen gevolgd, begeleidt door Gerry en Robbert-Jan. Tevens is er een groep ouders van maart t/m juni getraind door Gerry onze Sport-NSO medewerker. Iedereen stond dus fit aan de start!Maria, kim en Robbert-Jan van de NSO waren er om de kinderen aan te moedigen. Daarna liepen zij zelf ook nog de 5 km.

 

Workshop Capoeira

In de meivakantie hebben de NSO kinderen veel plezier beleefd tijdens een workshop Capoeira

van Casca Dura Capoeira Company. Capoeira is een vecht/danssport en ziet eruit als een combinatie van vele acrobatische bewegingen en draaitrappen, maar boven alles is capoeira een spel. Onder begeleiding van de capoeirista’s hebben de kinderen van de NSO de mooiste bewegingen laten zien.