Nieuwsbrief september 2016

Nieuwsbrief september 2016

In deze nieuwsbrief informeren wij u over het volgende:

 

 • Een pedagogisch kijkje in de keuken
 • Uitnodiging Lezing 4 oktober “Moe is Moe maar voldaan”.
 • Activiteiten NSO herfstvakantie
 • Gesloten Notedop op Nationale Feestdagen 2017
 • Informatie kinderopvangtoeslag 2017
 • Vergaderdata oudercommissie 2017
 • Handleiding bekijken van foto’s van de groepen krijgt u bijgevoegd op de mail.
 • (kinder)fysio therapie in de Noteclub

 

 

Kijkje in de keuken van de pedagogiek van De Notedop

Afgelopen juli hebben de pedagogisch medewerkers van de NSO een training ontvangen over het belang van initiatief en sociale relaties. Daarbij kun je denken aan;

 • gevoelig worden voor de emoties van anderen
 • feedback op plagen
 • buitensluiten en pesten
 • leiding geven
 • helder en beslist, maar neutraal reageren.
 • De “actief luisteren methode” van Gordon.

Het begeleiden van sociale interactie tussen de kinderen is een belangrijk aspect binnen de NSO. De pedagogisch medewerkers hebben een belangrijke rol en hebben een voorbeeld functie; Kinderen nemen namelijk ons gedrag over. Zij geven de kinderen feedback, zodat de kinderen leren om goede relaties aan te gaan.

In de leeftijd van 4 tot 12 jaar zijn kinderen de hele dag bezig met het oefenen van sociale vaardigheden. Wij gaan er vanuit dat kinderen zeven basisvaardigheden kunnen leren met betrekking tot hun sociale vaardigheden. Deze zijn;

 • Oog hebben voor de ander
 • Overleggen met de ander
 • De ander aanvoelen
 • Beheersen van eigen emoties
 • Controleren ven eigen gedragingen
 • Oplossen van problemen
 • Respecteren van regels

De methode “actief luisteren” van Gordon sluit heel goed aan bij de visie van De Notedop want, kinderen hebben feedback nodig en niet alleen correctie.

Bijvoorbeeld; Als er een conflict is tussen kinderen is het niet altijd duidelijk wat er is gebeurd en wie moet worden aangesproken. Dit is een kans om dit de kinderen zelf te laten verwoorden, ieder voor zich, wat er aan de hand is.

Dit vergt geduld, maar je drukt hulp uit, erkenning en onbevoordeeldheid; tegelijk stimuleer je de vaardigheid tot “zelfmanagement”. Voor schoolkinderen is dit een belangrijke ontwikkelingstaak: Je kunnen verplaatsen in de behoeften en gevoelens van een ander. Weten wat een ander voelt en bedoelt, moeten kinderen gaandeweg leren en wij helpen de kinderen daarbij.

Voor ons als Notedop was het een leerzame training en langs deze weg hopen wij dat wij jullie een korte indruk hebben kunnen geven van onze visie en werkwijze.

 

Komt u 4 oktober ook naar de gratis lezing?

Meld je aan via info@denotedop.nl of geef het door op de groep. Het belooft een inspirerende avond te worden die we graag samen met u beleven.

Activiteiten NSO

Tijdens de zomervakantie stond de NSO in het teken van camping De Notedop. Zo verbleven wij op de sportieve camping, of waren we in Italië, in eigen land, in de jungle of op boerderij aan het kamperen. De NSO medewerkers en kinderen kunnen terugkijken op een geslaagd thema, waarin de kinderen hun fantasie, creativiteit, kook en/of bakkunsten konden ontdekken en ontwikkelen.

Momenteel zijn wij al druk bezig met de voorbereidingen voor de herfstvakantie. De jongste kleuters duiken het “Wilde Westen” in en staat alles in het teken van cowboys en indianen. Voor de overige groepen staat alles in het teken van ”Het goede doel”.

In de herfstvakantie gaan de kinderen door middel van leuke activiteiten en sponsorloop zich inzetten voor SOS Kinderdorpen. Wij hopen ook op u steun, op donderdag 20 oktober is er op iedere NSO groep een markt van 16.30 tot 18.00 uur. U bent van harte welkom om een kijkje te nemen en wie weet ziet u een mooi kunstwerk wat u wilt kopen of koopt u overheerlijke cup cakes en steunt u SOS Kinderdorpen. Tot dan!!!

Nationale Feestdagen 2017

Maandag             26 dec ’16          2e kerstdag

Maandag             17 april ’17        2e paasdag

Donderdag          27 april ’17         Koningsdag

Donderdag          25 mei ’17          Hemelvaart

Maandag               5 Juni ’17        2e pinksterdag

 

Bovenstaande dagen komen niet in aanmerking voor ruildagen.

 

Kinderopvangtoeslag 2017

Uiterlijk 1 december worden onze tarieven voor 2017 aan u bekend gemaakt. De oudercommissie is hier inmiddels over geïnformeerd. In deze nieuwsbrief informeren wij u alvast over de maatregelen van de belastingdienst. Deze zijn, zoals u wellicht al in de media heeft vernomen, positief. De maximum uurtarieven van de belastingdienst voor 2017 worden geïndexeerd. De nieuwe maximum uur prijs voor de dagopvang bedraagt vanaf 1 januari 2017 €7,18 (stijging 4,2% t.o.v.2016). Voor de buitenschoolse opvang is dit €6,69 (stijging 4,2% t.o.v.2016).

 

Inkomensafhankelijke toeslag

Naast de indexering van de maximum uurtarieven worden ook de percentages kinderopvangtoeslag verhoogd. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is inkomensafhankelijk, maar worden voor alle inkomens verhoogd. In de toeslagentabel kunt u als ouder zien op welk percentage kinderopvangtoeslag u recht hebben.

Mocht u gebruik maken van een NSO contract en mogelijk willen veranderen van contract (wij bieden contracten inclusief vakantie, exclusief vakantie en een vorm waarbij u 7 weken vakantieopvang kunt afnemen). Adviseren wij u verschillende proefberekeningen te maken. Omdat de kinderopvangtoeslag de laatste jaren weer verhoogd is, kan het zijn dat u netto voordeliger uit bent met een 52 weken contract. Op www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen kunt u berekenen hoeveel toeslag u krijgt. De belastingdienst verwacht rond 1 december de tool met de gegevens van 2017 beschikbaar te hebben op de site.

Oudercommissie vergaderdata: 2017

8 november 2016 (thema  financiën)

woensdag 11 januari (pedagogisch beleid)

dinsdag 14 maart  (GGD)

woensdag 7 juni (voeding)

dinsdag 5 september (thema nog in te vullen)

woensdag 8 november (thema  financiën)

 

Foto’s van de groepen

De afgelopen maanden zijn er weer vele foto’s gemaakt op de groepen. Vanaf volgende week zijn deze foto’s weer te bewonderen onder de ouder inlog op onze website. Informatie om in te loggen ontvangt u in de bijlage van nieuwsbrief mail. Wij wensen u veel kijk plezier!

 

Bericht van één van onze huurders:

Beste ouders,

Vanaf oktober start ik met fysiotherapiepraktijk de Balans Brigade in de Notedop. Na jaren lang werkzaam te zijn geweest in een vooraanstaande fysiotherapiepraktijk in Lopik besloot ik dit jaar om mijn koers te wijzigen en voor mijzelf te beginnen. Ik wilde aan de slag met de doelgroep die mij het meest aan het hart ligt, namelijk baby’s/peuters en hun moeders. Door praktijk te houden in de Notedop zit ik dicht bij mijn doelgroep. Praktisch en laagdrempelig!!

U kunt mij vinden in de Noteclub Peppelkade 48, boven de jongste groep NSO.

 • Enkele voorbeelden van problematiek waarmee ik u kan helpen:
 • Huilbaby’s
 • Baby’s met een voorkeurshouding
 • Baby’s en peuters met trage motorische ontwikkeling
 • Baby’s en peuters met prikkelverwerkingsproblematiek
 • Pijnklachten moeders
 • Oververmoeidheid moeders
 • Moeders die worstelen met individualiteit
 • Zwangerschapsbegeleiding

Om elkaar beter te leren kennen en eventuele vragen te beantwoorden zal ik de komende maand regelmatig op de groepen rondlopen. Ik heb er enorm veel zin in en kijk er naar uit met u kennis te maken.

Voor meer info of een vrijblijvende kennismaking

www.balansbrigade.nl / info@balansbrigade.nl

06-47318565

Met vriendelijke groet,

Maaike van den Oosterkamp