De Babygroep

De babygroep

Voordat een kind bij het dagverblijf start, nemen we contact op met de ouders voor een eerste kennismaking met de groep en de groepsleiding. Bij dit kennismakingsgesprek vinden wij het belangrijk dat pedagogisch medewerkers en ouders de tijd nemen om met elkaar kennis te maken en er samen voor te zorgen dat het kind in de nieuwe situatie een zo prettig mogelijke start maakt. Ook vragen we de ouders er rekening mee te houden dat een kind in het begin nog niet direct al hele lange dagen op het kinderdagverblijf door kan brengen. Wanneer een baby borstvoeding krijgt, kan het wennen aan het drinken uit de fles langere tijd in beslag nemen. Meer informatie over borstvoeding is te vinden op deze website.

Door veel met de ouders uit te wisselen over hun baby, kunnen de pedagogisch medewerkers aansluiten bij wat voor de baby veilig en vertrouwd aanvoelt: hoe wordt het kindje thuis verschoond, hoe wordt het graag vastgehouden, welke slaaprituelen zijn er thuis al ontwikkeld? We volgen hier zoveel mogelijk het eigen ritme en de eigen gewoontes van het kind, waardoor er van een vaste dagindeling voor de allerkleinsten op de babygroepen nog niet zo sprake is. Pas wanneer de kinderen samen aan tafel kunnen zitten wordt er gezamenlijk brood en fruit gegeten, tot die tijd reageren de medewerkers op de individuele behoeften van elk kind.

Wij vinden dat alle kinderen speciale aandacht nodig hebben, maar baby’s zijn extra kwetsbaar en daar gaan we heel bewust mee om. Daarbij laten we ons vooral inspireren door het gedachtegoed van Emmi Pikkler en Aletha Solter (lees meer onder pedagogen)

Met baby’s bedoelen we kinderen van nul tot ongeveer anderhalf jaar. Allemaal hebben zij aandacht, veiligheid en geborgenheid nodig. Maar ook voor baby’s is het minstens zo belangrijk dat ze de kans krijgen om de wereld en hun eigen mogelijkheden te verkennen. Onze pedagogisch medewerkers geven veel exclusieve aandacht. We vertellen zelfs het jongste kind van tevoren wat we gaan doen en wat we aan hem of haar denken te zien. We leggen echt contact en maken er een samenspel van. We zorgen ook dat alle handelingen fysiek prettig aanvoelen, zodat de baby zich helemaal kan ontspannen. Met name tijdens het voeden of verschonen kan een baby van dit soort exclusieve en intensieve aandacht genieten.

Iedere baby krijgt de ruimte om zijn wereld te verkennen, want een baby heeft beweging nodig om zelfstandig te worden en zich te ontwikkelen. De pedagogisch medewerkers zitten veel tussen de kinderen op de grond, waardoor ze veel oogcontact kunnen maken en kunnen inspelen op datgene wat de baby boeit. Zo weet de baby dat hij op hun geruststellende aanwezigheid kan vertrouwen. Op deze manier leert een baby zelfstandig bezig te zijn, te experimenteren en moeilijkheden te overwinnen. En daarmee leert een kind te vertrouwen op zijn eigen kracht.

De groepsleiding kijkt ook heel gericht: waar is een baby mee bezig, wat heeft hij daarbij nodig, hoe ontwikkelt hij zich? Vaak zijn deze observaties voor de ouders heel waardevol.

Onze eerste voorkeur ging uit naar gastouderschap. Lekker persoonlijk, niet die continue wisselingen en bovendien flexibiliteit in haal- en brengtijden. Helemaal goed! We hadden een leuke gastouder in Houten gevonden maar 2 weken voordat de opvang inging, haakte onze gastouder af. Toen pas merkten we hoe kwetsbaar we waren door met 1 individu in zee te gaan. We zaten met onze handen in het haar en moesten als de wiedeweer ‘iets’ regelen.
Als kersverse moeder is ‘iets’ alleen niet goed genoeg. Alle zeilen bij zetten dus! En na veel bellen en netwerken in de straat konden we uiteindelijk kiezen uit 4 alternatieven: een tweetal kinderdagverblijven, een oppas en een gastouder. De laatste 2 opties vonden we niks gezien onze eerdere ervaring. Op naar de kinderdagverblijven. Eigenlijk was ik niet bekend met het fenomeen kinderdagverblijf. Het eerst kinderdagverblijf was precies wat ik van een kinderdagverblijf verwachtte; ik vond het vreselijk! Er stond een huilend kind tegen een raam aangeplakt toen we binnen kwamen en toen we na een half uur weggingen stond het er nog. Met tranen in m’n ogen verliet ik het pand en besloot ik: dit dus niet!!!!
De volgende dag konden we bij de Notendop terecht. Daar werden we al gelijk plezierig te woord gestaan door één van de leidinggevenden. Zij liet ons de Speelnoot en de Okkernoot zien en legde ons uit wat het beleid van de Notedop inhoudt. Het sprak ons erg aan omdat er binnen een relatief grote organisatie voor kleinere eenheden gekozen is en juist het kindje als individu centraal staat. Bij de Okkernoot troffen we Mary op de babygroep en na een paar minuten kregen we zo’n warm gevoel dat we er gelijk vertrouwen in hadden.

Het duurde even voordat Thijme gewend was; maar na een paar dagen wennen en veel huilen voor Thijme, ging het dan toch goed en kon ik weer met een gerust hart gaan werken. Het ging gelijk hartstikke goed en Thijme werd door Mary, Mariska en Tamara onthaald alsof hij hun eigen kindje was. Zo bijzonder vind ik dat.

Memelink- van Oel, moeder van Thijme van Oel

Overgang naar de peutergroep

Wanneer een kind ongeveer 24 maanden is gaat hij over naar een peutergroep. Dat is voor het kind én voor de ouders vaak een hele stap. Om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen vinden we het belangrijk om de tijd te nemen met elkaar en met de nieuwe situatie kennis te maken. Ouders krijgen van tevoren bericht van de geplande overgangsdatum en zij ontvangen schriftelijke informatie over de peutergroep. De pedagogisch medewerkers van de peutergroep maken een afspraak voor een kennismakingsgesprek, zodat de ouder kennis kan maken met de nieuwe pedagogisch medewerker van de peutergroep.

De babyleidster gaat een aantal keren met de dreumes mee naar de nieuwe peutergroep, zodat het kind en de peuterleidsters de tijd krijgen om elkaar te leren kennen.